China Zorgt in Buurland Voor Wildwesttafereel

china-zorgt-in-buurland

May 28, 2021

Als de oplopende spanningen tussen Peking en Taipei ergens duidelijk merkbaar zijn, dat is het wel in de techindustrie.

Peking plaatst graag een Chinese vlag bij Taiwanese techgiganten Foxconn en TSMC. Zij behoren tot ’s werelds grootste chipfabrikanten. Ook Nederlandse techbedrijven in Taiwan hebben last van de geopolitieke spanningen.

Cindy Huijgen

Het Taiwanese ministerie van Werkgelegenheid heeft headhunters onlangs verboden voor Chinese bedrijven te werken. „Door geopolitieke spanningen tussen de VS en China heeft de Chinese halfgeleidersindustrie gekampt met tegenslagen. China is daarom agressiever geworden in het kapen van Taiwanees toptalent”, aldus een verklaring van het ministerie. China is al sinds 2005 het land dat de meeste chips importeert; vorig jaar ging het om een bedrag van $350 miljoen. Taiwan vreest dat Peking nu probeert de gehele productieketen binnen de grenzen te krijgen, zodat de Chinese regering minder afhankelijk wordt.

Taiwanese vacaturesites hebben na die verklaring vacatures van Chinese bedrijven laten verwijderen. „Zo’n verbod is een beetje kinderachtig”, meent Keesjan Engelen van het elektronische ontwerp- en productiebedrijf Titoma in Taipei. Zelf heeft hij ook moeite goede Taiwanese engineers te vinden: „In Taiwan willen de ouders liever dat hun zoon of dochter voor Foxconn of voor TSMC gaat werken.”

Hamsteren

Engelen merkt dat fabrieken in China aan het hamsteren zijn sinds voormalig president Donald Trump namens de VS de oorlog verklaarde tegen Chinese chipfabrieken. „Fabrieken in China zijn daardoor enorm aan het inslaan en kopen wat ze maar kunnen om hun producten voor het komende jaar veilig te stellen”, aldus Engelen. Hij heeft meegemaakt dat de toch al torenhoge prijs van een processor al schreeuwend werd verhoogd toen zijn collega deze bij de distributeur ophaalde: „Het zijn taferelen uit het Wilde Westen. Chips zijn de nieuwe wc-rollen.”

De Nederlander woont al ruim 25 jaar in Taipei en maakt zich niet zo druk om de oplopende spanningen. „Peking en Taipei hebben elkaar nodig. Het is wel fijn dat president Joe Biden de rol van Trump heeft overgenomen en Taiwan heel serieus neemt. Al hoop ik dat hij wat pragmatischer zal zijn en wat zachter van toon”, aldus Engelen. Landgenoot Marco Heusdens van het Taiwanese kantoor van het ontwerp- en productontwikkelingsbureau Pilotfish is voorzichtiger: „Het is beangstigend als een buurland zoveel dreigingen uit. Maar er zijn wel ontzettend veel wederzijdse investeringen.”

Heusdens heeft klanten die hem specifiek vragen om geen Chinese onderdelen te gebruiken. „Mensen zijn toch wat voorzichtiger geworden en willen geen sleutelonderdelen die uit China komen.” Het probleem is dat het vaak onmogelijk is om zonder Chinese onderdelen een product te bouwen. Heusdens geeft het voorbeeld van een iPhone die gemaakt is met onderdelen vanuit de hele wereld. „Dat is echt een wereldproduct. Sommige componenten worden nu eenmaal alleen in China gemaakt.”

Volgens een recent rapport van de Taiwanese veiligheidsdiensten is China verantwoordelijk voor de meeste gevallen van bedrijfsspionage door buitenlandse mogendheden in Taiwan. Ties Carlier, medeoprichter van de Amsterdamse e-bikefabrikant VanMoof, laat alle technologie binnenshuis maken om dergelijke diefstal van bedrijfsgeheimen te voorkomen. „Maar dat ligt niet alleen aan China. Ik zou dat ook niet in Vietnam laten maken, of in Duitsland.” Zelf merkt Carlier niet veel van de spanningen tussen Taipei en Peking: „Mensen maken zich er niet zo druk over, de spanningen zijn in het verleden veel hoger geweest”, meent de Nederlander.

Onafhankelijk

Toch ziet hoogleraar Chinese economie Peter Ho nu al economische gevolgen door de oplopende spanningen tussen Taipei en Peking in de afgelopen jaren. Zo probeert Taiwan minder economisch afhankelijk van de Chinese markt te worden en zijn de investeringen over en weer aan het stagneren. „Maar dat zijn voornamelijk gevolgen tussen China en Taiwan. In Nederland merken we daar tot nog toe niet echt veel van”, aldus Ho.

Mocht het toch tot een conflict tussen Taiwan en het vasteland China komen, dan verwacht Ho dat de gehele wereldeconomie geraakt zal worden. Ho: „Het is vrij zeker dat het dan uitmondt in een Amerikaans-Chinese oorlog. En met twee wereldmachten in oorlog, kun je je voorstellen dat dit mondiale gevolgen zal hebben op het economische vlak.”

Doing Business in China or Taiwan?